Síť a špatné otočení

Uživatelský avatar
Příspěvky: 29
Registrován: pon 03. zář 2012 20:07:37

Síť a špatné otočení

Příspěvekod petrmoucha » ned 17. bře 2013 13:41:26

Dobre rano :)

Obcas se jedu podivat na jine zapasy AVL, ci nekam jinam a kazdou chvili nekde narazim na veci, ktere nevim jak bych mel ja jako amaterskej rozhodci piskat :)

Dam to do dvou bodu :)

1) Je spatny prijem, to znamena, ze balon leti od prijimaciho hrace do site. Hrac, ktery stoji u site ten mic zahraje za sebe do hriste, ale pritom bagru vzal zespoda sit. A vymena pokracovala. Souper vyskocil jak certik z krabicky a zacal hulakat na rozhodciho (oficialni rozhodci), ze se tohle nesmi, ze to je ovlivneni hry, protoze kdyby se te site dole nedotkl, tak se mu ten balon nepodarilo takhle zahrat. No, a kde je pravda ? Nechat to hrat, nebo pisknout bod souperi ??


2) co kdyz tym blbe otoci ? At uz umyslne, ci neumyslne ? Jak se tohle resi ? Sebere se jeden bod souperi ? Ja to videl jednou, kdyz hrali v peti, ze meli porad na siti smecare/blokare a tocili se porad jenom ctyri... Az je na to souperi upozornili, ze uz bezi asi 6 vymena a on jeste nebyl na podani. Co v tuto chvili mam ja jako rozhodci delat ?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 115
Registrován: pon 03. zář 2012 12:55:11

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod evik » pon 18. bře 2013 13:02:28

Ahoj, opět jsme zprostředkovali odpověď od extraligového rozhodčího Reného Činátla.

Ad 1) Chybou sítě je jen dotek horního okraje ... tím že hrál míč i se sítí nedošlo k žádné výhodě ... tudíž herní situace je v pořádku ...

Ad 2) tady je to složitější problém, neb v AVL není zápis, tudíž nelze dohledat kdy nastala chyba. Ve vyšších soutěžíš, se mažou veškeré body dosažené ve špatném postavení + ztráta rozehry a tudíž bod pro soupeře. V AVL to nemáš jak prokázat, leda by se chybující družstvo přiznalo :-((

Uživatelský avatar
Příspěvky: 7
Registrován: úte 11. zář 2012 13:44:50

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod touza » úte 19. bře 2013 10:24:27

Ad1) Ještě doplním takové video... sice tam není úplně vidět tato situace, ale snad to nevadí. Pro ty co už jej párkrát viděli, opakování neuškodí. Dotyk při druhém úderu začíná v čase 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=YGCD8wE50Iw

Uživatelský avatar
Příspěvky: 29
Registrován: pon 03. zář 2012 20:07:37

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petrmoucha » úte 19. bře 2013 15:12:23

touza, diky za to video, prima ta situace co popisuju v bodu cislo 2, tak je ve 3:32 - 3:40 a je to v poradku :) to jsem potreboval vedet. Diky za video


a k bodu cislo jedna jsem si myslel, ze to dost dobre kontrolovat nejde

Uživatelský avatar
Příspěvky: 2
Registrován: stř 05. zář 2012 10:13:33

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod rubac.iv » čtv 21. bře 2013 0:41:52

já bych k tomu ještě měla dotaz - stalo se nám, že holka nahravačka hrála bagrem míč v síti a to tak, že ten míč hrála opravdu i s tou sítí (znamená, nabrala zespoda tu síť a odehrála s ní ten míč)... to je také v pořádku?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 29
Registrován: pon 03. zář 2012 20:07:37

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petrmoucha » pát 22. bře 2013 15:47:24

to je presne o cem mluvim, kdyz kouknes na to video co sem daval TOUZA, tak v case 3:32 - 3:40 je to primo ukazano a ze to je v poradku, ze to takhle hrat muzes

Uživatelský avatar
Příspěvky: 7
Registrován: úte 11. zář 2012 13:44:50

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod touza » sob 23. bře 2013 12:42:49

Ahoj Ivčo, tu vaší situaci si pamatuju. Dle pravidel ale není důvod proč by to nemělo být povolené. Dokonce jsem slyšel, že se nyní doporučuje zahrát míč přímo v síti dřív než ti někam odskočí. Dávám i výtah pravidel. Pokusil jsem se navíc začervenit to zajímavé, případně, co se obecně neví.

11.2 Proniknutí pod sítí
11.2.1 Pronikat pod sítí do prostoru soupeře je dovoleno za předpokladu, že se tím nepřekáží soupeři ve hře.
11.2.2 Proniknutí do soupeřova pole za střední čáru:
11.2.2.1 dotknout se soupeřova pole nohou(ama)je dovoleno za předpokladu, že část pronikající(ch) nohy(ou) zůstane buď ve styku se střední čárou nebo přímo nad ní;
11.2.2.2 dotknout se soupeřova pole jakoukoliv jinou částí těla je dovoleno za předpokladu, že se tím nebrání soupeři ve hře
11.2.3 Hráč může vstoupit do soupeřova pole poté, co se míč dostal mimo hru.
11.2.4 Hráči mohou proniknout do soupeřovy volné zóny za předpokladu, že nepřekáží soupeři ve hře.
11.3 Dotek sítě
11.3.1 Dotek sítě hráčem není chybou, pokud to nepřekáží hře.
11.3.2 Hráči se mohou dotknout sloupků, upevňovacích provazů nebo jakýchkoli jiných předmětů vně anténky včetně vlastní sítě za předpokladu, že to nepřekáží hře.
11.3.3 Je-li míč zahrán do sítě a je příčinou toho, že se síť dotkne soupeře, nejedná se o chybu.
11.4 Chyby hráče u sítě
11.4.1 Hráč se v prostoru soupeře dotkne míče nebo protihráče před nebo v průběhu soupeřova útočného úderu.
11.4.2 Hráč překáží soupeři ve hře proniknutím pod sítí do prostoru soupeře.
11.4.3 Noha(-y) hráče pronikne(-ou) zcela do soupeřova hřiště.
11.4.4 Hráč překáží soupeři ve hře (mimo jiných):
dotekem horní pásky sítě nebo dotekem 80 cm anténky nad sítí v průběhu jeho / její akce hraní míče, nebo
když současně s hraním míče využije síť jako podporu, nebo - Podle mě to znamená, že se hráč opře o síť tělem - zastaví o ní svůj pohyb.
vytvořením výhody nad soupeřem, nebo
provedením akce, která brání legálnímu pokusu soupeře hrát míč

Uživatelský avatar
Příspěvky: 58
Registrován: pon 03. zář 2012 21:17:20
Bydliště: Hradec Králové

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod chrosta » stř 16. říj 2013 12:51:08

Jak si to tu ted tak ctu, tak me napada jedna nesrovnalost ...

Co jsem v AVL zazil, se preslap u site piska nasledovne: pokud hrac pronikne nohou k souperi castecne (tj. noha zustane v kontaktu s carou), tak i kdyz si na nej potihrac slapne, hra se necha pokracovat a v pripade, ze to rozhodci piskne, tak se ten proniknuvsi hrac ohrazuje, ze nebyl celou nohou pres a tudiz to nebyl preslap

Kdzy se ale podivam na pravidla hozene sem touzou, tak je to tedy spatne. I kdyz je noha jen castecne pres, pokud se plete souperi, pak je to chyba a ma se to odpiskat. Ja se to vzdy snazil takhle piskat (obecne nemam rad preslapy po tech nekolika vymknutych kotnicich), oznacoval jsem si to pro sebe jako "nebezpecny preslap" a castokrat se do mne ten tym pustil, jak ze to piskam. Ale vidim, ze jsem tedy mel pravdu ...

Kdyz to tedy shrnu, tak:
1. Pokud hrac preslapne celou nohou, melo by se piskat vzdy.
2. Pokud hrac preslapne castecne (noha je na/nad carou), piska se pokud se tim plete souperi.
3. Pokud hrac prepadne pres caru a nohy mu zustanou alespon v kontaktu s carou, piska se jen pokud se ti opet plete souperi.
Mam pravdu?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 115
Registrován: pon 03. zář 2012 12:55:11

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod evik » čtv 17. říj 2013 11:04:21

1. Pokud hrac preslapne celou nohou, melo by se piskat vzdy. - ANO
2. Pokud hrac preslapne castecne (noha je na/nad carou), piska se pokud se tim plete souperi. - NE, musí být opravdu jen přešlap celou nohou
3. Pokud hrac prepadne pres caru a nohy mu zustanou alespon v kontaktu s carou, piska se jen pokud se ti opet plete souperi. - ANO, ale musí se hrát odehrávat nad ním - opravu překážet ve hře, pokud se o něj přerazí jiný hráč, je to jeho problém:)

Uživatelský avatar
Příspěvky: 29
Registrován: pon 03. zář 2012 20:07:37

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petrmoucha » čtv 17. říj 2013 17:12:11

Ty preslapy jsou zlo....

1) jasny, tam neni co resit
2) ted v sobotu jsem nekomu piskal zapas a on preslapl tak, ze patu mel na care zbytek nohy u soupere v hristi a souperuv blok to mel jen tak tak, ze na tu nohu neslapl. Proste jsem to piskl a ted vidim, ze blbe, ale z pozice blokare pocitam s tim, ze tam ten souper proste nohu nestrci a jake to je pak prekvapeni, kdyz na tu nohu slapnes...

Další

Zpět na Pravidla volejbalu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník