Síť a špatné otočení

Uživatelský avatar
Příspěvky: 11
Registrován: stř 12. zář 2012 12:11:35

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod janamartinakova » pát 08. lis 2013 20:57:36

ahoj, čtu si vaše příspěvky a trochu mě zarazila odpověď ohledně postavení. Minulý víkend jsme pískali jeden zápas. Nahravačka vbíhala zezadu a už při příjmu stála před hráči přední řady. Tak jsme jí to odpískali. Je to dobře nebo ne? Někdy třeba hráč schválně vynechá podání atd. Znamená to, že bez zápisu to nemám pískat?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 115
Registrován: pon 03. zář 2012 12:55:11

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod evik » úte 12. lis 2013 14:13:09

janamartinakova píše:ahoj, čtu si vaše příspěvky a trochu mě zarazila odpověď ohledně postavení. Minulý víkend jsme pískali jeden zápas. Nahravačka vbíhala zezadu a už při příjmu stála před hráči přední řady. Tak jsme jí to odpískali. Je to dobře nebo ne? Někdy třeba hráč schválně vynechá podání atd. Znamená to, že bez zápisu to nemám pískat?



Ahoj, tohle určitě pískej. Pokud seš si tím jistá (ač to nemáš podložený právě tím zápisem). Přebíhání atp. až po uvedení míče do hry; má-li být vzadu a už stojí ve předu, dost si to ulehčuje a hlavně to je chyba.
Vím, že když píská Saša, na postavení kouká.
Dost často se také chybuje v tom, že hráč stojí před uvedením míče do hry mimo hřiště. To je také chyba.

Někdo fundovaný mě třeba i doplní:)

Uživatelský avatar
Příspěvky: 6
Registrován: úte 11. zář 2012 10:00:02

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petr.bujalka » čtv 14. lis 2013 12:13:48

Ahojda,

dle pravidel jsou obe situace co pise Evca samozrejme chybou.

Nicmene v ramci AVL bych to, ze hrac nestoji ve hristi resil tim ze tomu dotycnemu reknes at si tam stoupne :o) (a pripadne mu to piskal jestli bude i nadale ignorovat ponekolikate), ale zde si myslim ze je jista benevolence / pomoc od rozhodciho ok :).

Postaveni bez zapisu je slozitejsi, minimalne by se mela hlidat zadni nahravacka, jelikoz jak jsem vypozoroval v 1. lize v Praze tak se druhe devce zacina vyuzivat ve sve podstate jakozto libero a nahrava vetisnou jedna holcina :). Zde, jestli evidentne stoji (brzy vbiha) zadni nahravacka pred tou predni, tak v podstate muzes pouzit metodu cukru a nebo bice: a, Cukr - nepisknes podani hned, ale chvilku se budes na nahravacky koukat :)
-> budto jim to dojde a stoupnou si spravne, nebo ne a pak je to
jejich chyba
b, Bic - pisknes podani hned a nasledne piskas chybu v postaveni

Snad k tomuto tematu vse, preji hezky den :).

Petr

Uživatelský avatar
Příspěvky: 7
Registrován: úte 11. zář 2012 13:44:50

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod touza » čtv 14. lis 2013 13:53:33

Když už tady tak pěkně mluvíme i o přebíhání. Kdy tedy můžu přeběhnout?

a) po písknutí rozhodčím aby došlo k podání
b) po nadhozu míče podávajícího hráče
c) po úderu podávajícího hráče do balonu


předpohládám, že c) je správně, ale často vidím, že lidé vybíhají již po nadhozu.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 6
Registrován: úte 11. zář 2012 10:00:02

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petr.bujalka » čtv 14. lis 2013 17:30:10

Ahoj,

mas pravdu, za c, je spravne -> hraci by meli stat v predepsanem postaveni v okamziku uderu podavajiciho hrace do mice.

Zadni nahravaci se obcas snazi si to ulehcit a vybihaji jiz u toho nadhozeni, zde zalezi na tom co vsechno dokazes v jednom rozhodcim zahlednout a take tolerovat -> i proto se prave pouziva 2. rozhodci, jelikoz ty jako prvni bys mel ve finale koukat na podavajiciho -> takze to vyzaduje zkusenosti + docela reflexy videt drive vybihajiciho hrace (je spatne koukat se na prijamjici druzstvo, pak nevidis eventuelni preslap podavajiciho, chyceny nadhoz a podobne).

Reseni -> jestli ti nevybiha okate a ty jej periferne nevidis pred tim nez podavajici trefil mic, nechat byt; jinak samozrejme pisknout. Nebo jestli otaci nekdo, kdo se bude koukat na prijmajici stranu a domluvite se, tak to je take reseni, ale myslim ze toto vetsinou nehrozi :).

Zdravi,

Petr

Uživatelský avatar
Příspěvky: 3
Registrován: stř 05. zář 2012 8:32:12

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod milan.drapal » úte 19. lis 2013 17:00:10

Otázkou je, jestli to nebylo takto. Zadní hráč musí stát za hráčem stojícím před ním, NE za všemi hráči přední řady! Proto se hráč stojící v postavení před nahravačem postaví pod sako a nahravač ze zadního pole se postaví těsně za něho a tím má lepší pozici pro výběh a náhru. Je otázka, jestli to nehráli takhle, to si musí ohlídat rozhodčí, ale i podávající hráči. Nahravač ze zadní pozice pak taky NESMÍ hrát míč nad páskou přes(ulejvat) ani blokovat. Ale to je asi všem jasné

Uživatelský avatar
Příspěvky: 25
Registrován: úte 04. zář 2012 8:34:28

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod cahec » čtv 16. led 2014 17:01:49

touza píše:Ad1) Ještě doplním takové video... sice tam není úplně vidět tato situace, ale snad to nevadí. Pro ty co už jej párkrát viděli, opakování neuškodí. Dotyk při druhém úderu začíná v čase 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=YGCD8wE50Iw


Ahoj všem,trochu ted pročítám forum AVLky a taky pravidla.
Shlédl jsem video zde uvedené a situace v čase 1:06 až 1:15 mě trochu zaráží...
Středák odfintí útok pro smečaře,přitom se dotkne pásky a není to chyba?
Já měl doted za to,že jakýkoliv dotek horní pásky je chyba!!??
Odpoví mi někdo fundovaný prosím?
A ještě jeden dotaz při smečování...
Odsmečuji,hra pokračuje na straně soupeře a při dopadnutí na zem mi zůstanou prsty zaháknutý v okách pod horní páskou,je to chyba či nikoliv?
Nejde o prohrábnutí sítě,ale o zaháknutí přímo do oka. Možná to zní vtipně a někdo namítne že je to blbost,ale mě už se to několikrát podařilo. :)

Uživatelský avatar
Příspěvky: 6
Registrován: úte 11. zář 2012 10:00:02

Re: Síť a špatné otočení

Příspěvekod petr.bujalka » pon 20. led 2014 11:54:06

cahec píše:
touza píše:Ad1) Ještě doplním takové video... sice tam není úplně vidět tato situace, ale snad to nevadí. Pro ty co už jej párkrát viděli, opakování neuškodí. Dotyk při druhém úderu začíná v čase 2:40 http://www.youtube.com/watch?v=YGCD8wE50Iw


Ahoj všem,trochu ted pročítám forum AVLky a taky pravidla.
Shlédl jsem video zde uvedené a situace v čase 1:06 až 1:15 mě trochu zaráží...
Středák odfintí útok pro smečaře,přitom se dotkne pásky a není to chyba?
Já měl doted za to,že jakýkoliv dotek horní pásky je chyba!!??
Odpoví mi někdo fundovaný prosím?
A ještě jeden dotaz při smečování...
Odsmečuji,hra pokračuje na straně soupeře a při dopadnutí na zem mi zůstanou prsty zaháknutý v okách pod horní páskou,je to chyba či nikoliv?
Nejde o prohrábnutí sítě,ale o zaháknutí přímo do oka. Možná to zní vtipně a někdo namítne že je to blbost,ale mě už se to několikrát podařilo. :)


Ahoj :),

nevim, jestli uplne nejfundovaneji, ale odpovedi na obe otazky jsou nasledujici:

a, stredak se dotkne pasky, ale hra s micem se odehrava nekde jinde, takze chyba to neni, kdyby se te horni pasky dotknul treba pri blokovani souperova nahravace kdyz nahrava nebo utociciho hrace kdyz smecuje, tak to samozrejme chyba je -> v tomto pripade se tedy pouzije pravidlo, ze dotyk site neovlivnil hru (je to docela tezke na citlive posouzeni, takze jestli v realu v AVL pisknes jakykoliv dotek s horni paskou - nikdo te nezastreli :o)), ale dle pravidel to je jak pisu zde.

b, jestli zustanou prsty pod horni paskou, chyba to neni, pokud tedy nezustanes s rukou v siti a nebudes tahat sako nahoru-dolu pri smecovani / blokovani dalsich hracu a tim ovlivnovat hru :); kdyz se dotknes u sve smece horni pasky, tak to chyba je a piska se.

Tot asi vse, preji hezky den :).

Petr

Předchozí

Zpět na Pravidla volejbalu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník